{ "title": "Fotosentezin Canlılar İçin Önemi", "image": "https://www.fotosentez.gen.tr/images/Fotosentezin-Canlilar-Icin-Onemi-14.jpg", "date": "19.01.2024 05:26:32", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Fotosentezin Canlılar İçin Önemi, Canlılar içerisinde besinini kendisi yapan ototrof denilen canlılar bitkilerdir. Bitkilerin kendi besinlerini kendileri yapmasına fotosentez adı verilmektedir. Fotosentez, bitkilerin çevreden aldığı karbondioksidi güneş ışınlarıyla besin haline getirmesidir. Bu işlemde günlük ortalama 600-700 milyon ton karbondioksit kullanılmaktadır.

Fotosentezin Canlılar İçin Önemi Nedir?

Bitkiler, yaprakları vasıtasıyla havadaki karbondioksidi güneş ışınlarıyla sentezleyerek, karbonhidrat elde eder. Karbondioksitteki karbon fotosentez için kullanınca geriye atık olarak oksijen kalır. İşlem sonucu karbonhidrat besin olarak kullanılmak üzere depolanır, oksijen ise atmosfere salınır. Fotosentez için mutlaka güneş ışınları ve karbondioksit gereklidir. Güneş ışınları fotosentez ile kimyasal enerjiye dönüşmektedir. Bu kimyasal enerji ise sadece bitkiler için değil tüm canlıların yaşamlarını sürdürmeleri için gereklidir.

Fotosentez ve enerji: Güneş, dünyanın ve tüm canlıların vaz geçemeyeceği enerjinin kaynağıdır. Dünyayı aydınlatması ve ısıtmasının dışında tüm canlılar için besin maddesi ve enerji kaynağının yapılmasına vesile olmaktadır. Enerji her açıdan hayat demektir. Fotosentez ile ortaya çıkan karbonhidrat olmasa canlılar için vücut enerjisi nasıl ede edilebilirdi? Fotosentez dışında başka bir sistem aracılığı ile sahip olduğunuz enerjiyi elde etmememiz imkânsızdır. Bitkiler fotosentez ile elde ettikleri karbonhidratın kullanmadıkları bölümlerini bünyelerinde depolarlar. Bitkileri tüketen canlılarda bitkilerin depoladıkları karbonhidratı besin olarak tüketmiş olurlar. Tüketilen karbonhidratlarda o canlıda da enerji olarak kullanılmaktadır.

Fotosentez ve oksijen: Canlıların ürettiği karbondioksit ve insanlar tarafından gelişen teknolojiyle birlikte fazlaca atmosfere kirli hava salınmaktadır. Bu durum havadaki karbondioksitin ve havanın ısısının sürekli olarak artmasını tetikler. Bir yıl boyunca insanların ve diğer canlıların yaptıkları solunum neticesinde yaklaşık 500 milyar ton karbondioksit atmosfere karışmaktadır. Solunum dışında da endüstriden, ısınma için yakılan yakıtlardan ve taşıtlardan atmosfere karbondioksit salınmaktadır. Fotosentezi gerçekleştiren bitkiler, işlemde sürekli olarak karbondioksite ihtiyaç duyarlar. Fotosentez işleminde atık madde olarak ortaya çıkan oksijenin tüm canlılar için önemi bu şekilde anlaşılmaktadır. Böylece de oksijen-karbondioksit dengesi korunmuş olmaktadır. Aynı zamanda da atmosferin ısı dengesi de korunmuş olur. Bu fotosentez işlemi atığı olan oksijenin tüm canlılar için yaşam demektir.

Tüm canlılar için enerji ve oksijen kaynağı olan fotosentez işlemini gerçekleştirmekte olan bitkiler, yaşam demek olduğuna göre devamı için çalışılmalıdır. Özellikle hızlı tüketim hastalığı nedeniyle ortan talep sonucu ormanlar hızla küçülmekte ve atmosferdeki kirlenme artık eskisi kadar temizlenmemektedir. Bu durumun müsebbibi olan insanlar sadece kendilerine değil tüm canlılara ve dünyaya zarar vermektedir. Yaşayabilmek bitkilere bağlıdır. Gereken önlem alınmaz ise fotosentez, yapacak bitki kalmayacak ya da yapanlarda artık yaşamak için yetmeyecektir.

" } ] }