{ "title": "Fotosentez Yapan Bitkiler", "image": "https://www.fotosentez.gen.tr/images/Fotosentez-Yapan-Bitkiler-85.jpg", "date": "19.01.2024 01:43:21", "author": "Zeynep Güneş", "article": [ { "article": "Fotosentez yapan bitkiler, Fotosentez, yeşil bitkilerin ışık enerjisinden yardım alarak karbondioksit ve suyu birleştirerek organik besin yapmasıdır. Fotosenteze halk arasında karbon özümleme denir. Fotosentez bitkilerin yeşil kısımlarında olur. Bitkilerin yeşil yapraklarında fotosentez gerçekleşir. Bitkiler arasında mantar fotosentez yapmaz. Bitkilerin fotosentez yapması sonucu glikoz, su ve oksijen meydana gelir.

Fotosentez yapan bitkiler nelerdir?

Fotosentezi yeşil yapraklı bitkilerin hepsi yapar. Yeşil yaprakların ışık enerjisini çekmesi ve karbondioksit, su ile karbonhidrat ve oksijene çevirmek için kullanılır. Fotosentezin hızını ölçmek için kullanılan en etkin yollardan biri de karbon miktarı ya da oksijen miktarını ölçmektir. Bitkilerdeki karbondioksit miktarı ne kadar artarsa fotosentez olayı da o kadar artar. Belli süreler geçtikten sonra değişme olmaz bu fotosentez ilişkisinde.

Dediğimiz gibi yeşil yapraklı bütün bitkiler fotosentez yapar. Bunlardan bazıları;
Yeşil yapraklı bitkilerin listesi oldukça uzun olduğu için sadece belli başlı olanlarından birkaç tane örnek verdik. Bütün yeşil yapraklı bitkiler fotosentez yapabilirler. Bitkilerden sadece mantarlar fotosentez yapamaz.
" } ] }