{ "title": "Fotosentez Şeması", "image": "https://www.fotosentez.gen.tr/images/Fotosentez-Semasi-17.png", "date": "23.01.2024 04:08:16", "author": "Zeynep Belginkurt", "article": [ { "article": "Fotosentez şeması, fotosentez esasında meydana gelen tüm kimyasal reaksiyonları açıklayabilmek amacıyla oluşturulmuş bir şemadır. Aydınlık ve karanlık olarak 2 evreden oluşan fotosentezin şemasını anlatmadan önce fotosenteze değinmek, daha iyi anlamanız açısından faydalı olacaktır.

Fotosentez nedir?

Klorofil taşıyan canlılar, güneş enerjisini tutarak hücrelerinin faydalanabileceği enerji biçimine dönüştürürler. Klorofil taşıyan canlıların ışık enerjisi ile inorganik maddelerden organik bileşikler sentezlemesine fotosentez denir. Diğer bir deyişle, yeşil bitkilerin kendi besinlerini üretmek için yaptıkları enerji dönüşümüdür. Karbon özümlemesi olarak da adlandırılan fotosentezi bitkiler, bakteriler ve protistalar yapabilirken mantarlar fotosentez yapamazlar. Yeşil bitkilerin güneş enerjisini de kullanarak karbondioksit ve suyu sentezleyerek şeker ve nişasta gibi organik bileşikler oluşturması olayı olan fotosentezin sonucunda glikoz, su ve oksijen açığa çıkar. Bu yaşam sirkülasyonunda fotosentezden elde ettiği enerji ile gelişimine devam eden yeşil bitkiler; yeni yapraklar ve çiçekler verir, tohum üretir. Fotosentez sadece bitkilerin değil, aynı zamanda tüm canlıların yaşamı için ihtiyaç duydukları bir olaydır. Fotosentez olayı ile canlılar tabiattan oksijen alırlar ve almış oldukları oksijeni tekrar karbondioksit olarak dışarıya atarlar. Fotosentez olayının gerçekleşmesinin ardından ortaya çıkan oksijen ile tabiatta oksijen miktarında herhangi bir azalma olmaz. Bütün bu dengelerin korunmasında rol oynayan fotosentezin formülü;

Fotosentezin formülü

Güneş enerjisi + karbondioksit + su = glikoz + oksijen.

Fotosentezin evreleri

Fotosentez şemasını 2 evrede anlatabiliriz.

Aydınlık (Işık) evresi: bu evre yalnızca ışık olduğu zaman oluşur. Fotosentezi gerçekleştiren pigmentlerin güneş ışığını emip, suda var olan hidrojeni de dışarıya geri vermesi gerçekleşir.

Karanlık evre: 2. Evre olan karanlık evrede ışığa ihtiyaç duyulmaz. Karanlık evre sonucu ortaya çıkan kimyasal enerji organik maddelerin yapılması için kullanılır.
" } ] }