{ "title": "Fotosentez Işık Reaksiyonları", "image": "https://www.fotosentez.gen.tr/images/Fotosentez-Isik-Reaksiyonlari-67.PNG", "date": "20.01.2024 09:09:10", "author": "Yunus Emre Ateş", "article": [ { "article": "
Fotosentez Işık Reaksiyonları, Fotosentez iki aşamada gerçekleşen bir reaksiyondur. Bu reaksiyonlar ışığa bağımlı reaksiyon ve ışıktan bağımsız reaksiyonlar olarak ikiye ayrılır. Işığa bağımlı reaksiyonlar karoplaft organelinin granasında gerçekleşir. Bunlar plekoit zar adı da verilir. Işıktan bağımsız reaksiyon ise karoplaftın sıvısı olan stroma da gerçekleşir. Işığa bağımlı olması orada ışık kullanıldığı anlamına gelir. Işığa bağımlı reaksiyona ışık etki eder. Tepkimeye 12 adet su sokulur. Bunun sonucunda 18 adet atp üretilir. Bu üretilen atpler ışıktan bağımsız reaksiyonlara gönderilir. Ayrıca 12 tane NADPH+H dediğimiz molekül üretilir. Bu molekül de ışıktan bağımsız reaksiyonlara aktarılır.

Genel Özellikleri Nelerdir?
ETS Elemanları
Fotosentez ışık reaksiyonlarında, ışığa bağımlı reaksiyonlar kendini takip eden indirgen ve yükseltgenme tepkimeleriyle olur. Moleküller indirgenir ve yükseltgenirler. Bu olaylar fotosentezde ışıklı reaksiyonların gerçekleşmesini sağlar.

İndirgenme: İndirgenme olayı bir molekülün elektron alması olayıdır.

Yükseltgenme: Bir molekülün elektron vermesi durumudur.

Fotosentez Işık Reaksiyonlarının Başlangıç Süreci: Öncelikle fts2, fotosisteme ışık etki eder. Işığın etki etmesiyle, bu ışığı fts2'nin yapısında bulunan klorofil soğuracaktır. Işığı soğuran klorofil, elektron kaybedecektir. Klorofilin elektron kaybetmesiyle döngü başlayacaktır. Işıklı evrenin başlangıcı fts2'nin yükseltgenmesiyle başlayacaktır.

Fotosentez Işık Reaksiyonları Süreci: Fts2 yükseltgenince elektron kaybetmiş olacak. Bu kaybını tamamlaması gerekir. Bunun içinde 2 adet su molekülü alacak ve bu iki su molekülü su sayesinde parçalanacaktır. 4 adet Hidrojen, 1 adet Oksijen gazı oluşacaktır. Açığa çıkan elektronları da fts2 alacaktır. İlk elektron alıcısının elektronu almasıyla indirgenme gerçekleşecektir. Moleküller, birbirlerine elektron aktaracaktır. İlk elektron alıcısı elektronunu plastokinona yollayacaktır. Plastokinon elektronu aldığı için indirgenmiş olacaktır. İlk elektron alıcısı elektronunu verdiği için yükseltgenmiş olacaktır. Plastokinon elektronunu sitokroma yollayacaktır. Sitokrom elektronu aldığı için indirgenecektir. Plastokinon verince yükeltgenecektir. Sitoktrom elektronu plastosiyanine yollayacaktır.

Sitokrom ile plastosiyanin arasında alışveriş yapılırken adp molekülü atp haline gelecektir. Fts1'e de ışık etki edecektir. Işığı alan fts1'in yapısı, klorofil ışığı soğurucak. Işığı soğurması onun elektron kaybına neden olacaktır. Fts1 yapısında bulunan klorofil, ışık etkisiyle elektronunu kaybedince yükseltgenmiş olacaktır. Elekronunu ilk elektron alıcısına verecektir. Buradaki klorofil, elektron kaybettiği için o kaybı tamamlayacak bir elektron bulacaktır. Plastosiyanine gelen elektron fts1'e aktarılacak böylece fts1'e gelen elektronla da fts1 kaybını tamamlamış olacaktır. İlk elektron alıcısı indirgenme, yükseltgenme basamaklarını gerçekleştirerek birbirlerine yollayacaklardır. İlk elektron alıcısı elektronunu Ferrodoksine yollayacak. Ferrodoksin elektronunu 2NADP ferrodoksin elektron vermesi için bekler. 2NADP elektronu alacak 4 adet bulunan hidrojeni de alacak ve 2NADP molekülü NADPH2 halini alacaktır. Burada ışıklı evre tamamlanmış olacaktır. Kalan oksijen ise atmosfere yollanacaktır. 2NADP'nin elektron almasıyla tepkime tamamlanacaktır.

" } ] }