{ "title": "Fotosentez Formülü", "image": "https://www.fotosentez.gen.tr/images/fotosentez-formulu.jpg", "date": "22.01.2024 01:52:26", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Fotosentez Formülü, Organik olarak beslenen bitkiler, kendi besinlerini kendileri üretirler. Bitkilerin kendi besinlerini üretmeleri için yaptıklarına ise fotosentez denir. Yeryüzündeki yaşamın itici gücü olan güneş enerjisinin, bazı canlılar ve yeşil bitkilerce alınıp kullanılması, fotosentez yeteneği, bazı bakteriler, mavi-yeşil su yosunları ve özellikle yeşil bitkilere özgüdür. Bitki bu enerjiden yararlanmak büyümesini sürdürürken topladığı enerjinin bir bölümünü de kimyasal enerji biçiminde gözelerinde saklar.

Bitkiler güneşten aldıkları ışığı, topraktan aldıkları suyla ve havadan aldıkları karbondioksitle birleştirerek, oksijen ve besin üretirler. Bitki bu enerjiyle gelişmesini sürdürür bu döngüde yeni yapraklarda verir, çiçek açar, meyve ve tohum üretir. Fotosentezi gerçekleştiren özel kimyasal madde, bitkilere, özellikle yapraklara yeşil rengini veren klorofildir.

Fotosentez Formülü; Gün ışığı + karbondioksit + su = kimyasal enerji + oksijendir. Kimyasal denklem olarak alındığında ise ışık + 6CO 2 + 6H20 = C6H12O6 + 6O2 (Glikoz). Bitkiler fotosentez sırasında su ve karbondioksit gibi inorganik molekülleri birleştirerek şeker ve nişasta gibi enerji bakımından zengin organik bileşikler oluştururlar.

Organik Evrim Formülleri (Fotosentez); Organik evrim teorisyenlerinin yaptıkları araştırmalara göre, primitif atmosferde yer alan CO2, H2O, H2, NH3, CH4 vb. Gibi moleküller yıldırım, şimşek ve ultraviyole ışınların etkisiyle basit organik moleküller haline dönüştüklerini belirtmektedirler. Bu bilim adamlarının ortaya koydukları Teze göre ilkel dönemden 19. Yy. Ortalarına kadar geçen süre içerisinde fotosentezin geçirdiği evrimi, yukarıda verdiğimiz bir araya gelip formül oluşturan bileşenlerin oluşmasına günümüze kadar olan değişimleri aşağıda vermeye çalışalım.

Atmosferde oksijen olmadığı dönem.

CO2+H2O+H2+NH3+ CH4, Şimşek + Yıldırım, Oksijensiz Atmosfer = Basit Organik Moleküller

Oluşan organik maddeler yağmur suları ile karaya taşınıp ısı, ultraviyole ışınları etkisiyle karmaşık moleküller haline dönüşürler.

Basit Organik Moleküller, ısı + ultraviyole ışınlar (Karada), Oksijensiz Atmosfer = Karmaşık Organik Maddeler

Yer kabuğunda oluşan karmaşık maddeler yağmur suları ile denizlere taşındı. Denizlerde ultraviyole ışınların etkisiyle karmaşık moleküllerden sayısız ve karmaşık reaksiyonlarla ilk canlılığın temeli atıldı ve ilkel hücreler oluştu.

Karmaşık Organik Maddeler, Isı + ultraviyole ışınlar (Denizlerde), Oksijensiz Atmosfer = İlkel hücre

İlk canlı oksijensiz ortamda oluşmuştur. İhtiyaç duyulan organik maddeler cansız ortamda inorganik koşullarda sentezlemekte ve bol miktarda bulunmaktadır. İlkel hücre ihtiyacı olan enerjiyi ortamdaki organik moleküllerden oksijensiz solunumla elde etmekteydi. Bu mekanizma (Fermantasyon) günümüze kadar gelmiştir.

Organik Madde, İlkel hücre + enzim = Basit Organik ve inorganik madde + Enerji

İnorganik Maddeler + İleri hücre formları + Kemosentez ve Fotosentez = organik maddeler

Bu formüle oluşan ve elde edilen enerji ilkel hücreler için yetmektedir. İlkel hücrelerden bazıları sahip olduğu eriyebilir organik maddelerle kendi organik maddelerini inorganik maddelerden üretebilme yeteneğine sahip oldular. Bunun en ilkel şekli kemosentezdi, zaman içerisinde fotosenteze çevirildi.
" } ] }