{ "title": "Fotosentez Denklemi", "image": "https://www.fotosentez.gen.tr/images/Fotosentez-Denklemi-14.jpg", "date": "21.01.2024 05:32:48", "author": "Özlem Ercan", "article": [ { "article": "Fotosentez denklemi, ototrof olan canlılar inorganik maddelerden oldukça ihtiyacı bulunan organik olan maddeleri kolaylıkla sentezleyebilir. Fotosentez, yeşil renkte olan bitkilerin, ışık enerjisi yoluyla, karbondioksit ve suyu direk olarak birleştirerek organik besin yapması olayıdır. Bu olay özellikle bitkilerin kloroplastça oldukça zengin bölgelerinde olur. Fotosentez denkleminde organik olan maddeleri sentezleme işlemi de tam olarak burada gerçekleşir. Organik olan bu canlıların birçoğu bunu ışıktan oldukça faydalanarak yapmakta ve buna fotosentez denklemi denmektedir. Ayrıca fotosentez ışık enerjisi +sentez anlamına da gelmektedir. Algler ve çoğu yeşil bitkiler gibi klorofili çok olan canlılarda ışık enerjisinden farklı olarak yararlanır.

Ekosistemde Fotosentez denklemi: Ekosistem sistemi açısından fotosentez denklemi oldukça önem taşır. Fotosentez yardımı ile karbondioksit direk olarak doğru yönde atmosferden alınır ve yerine tekrardan oksijen verilerek ekosistemde fotosentez denklemi sağlanır. Fotosentezi hiç yapamayan ve besinlerini doğrudan dışarıdan almak zorunda kalan heterotrof canlılarda ise solunum yoluyla üretilen karbondioksit fotosentezle oksijene direk olarak dönüştürüldüğünden dolayı ekolojik denge tamamen kurulu hale getirilir.

Fotosentez denklemi gerçekleştiği yerler: Yeşil renkte olan bitkilerdeki fotosentez direk olarak bitkideki yeşil bölgelerden özellikle yapraklarda oldukça kolay gerçekleşir. Yaprakların en önemli olarak alt ve üst yüzeyinde tek tabakalı olarak bulunan epidermis hücreler oldukça çok vardır. Bunlar kesinlikle kloroplast bulundurmaz ve hiçbir şekilde fotosentez de yapmaz. Epidermis olarak bulunan bu tabakalarının ara bölgesinde ise mezofil denilen kendi tabakası olur. Burada bulunan palizat ve sünger parankiması hücreleri kolaylıkla ve oldukça hızlı bir şekilde kloroplasta taşıyarak, fotosentez denklemi yapar. Kloroplast kendi içinde bulunan yapısındaki üst üste dizili olan granum adı verilen plakları olur. Bunların her birine ayrı olarak tilakoit adı verilir.

Fotosentezin tepkime denklemi

Fotosentez tepkime denklemi genel olarak aşağıdaki gibidir.

6 CO2+6 H2O <=> C6H12O6+6O2
Yani bu durumda 6 karbondioksit ve 6 su tepkimeye girerek, glikoz ve 12 oksijeni oluştururlar. (CH2O) n karbonhidratların asıl kendi gösterimidir. Fotosentezde direk olarak ışık enerjisinin klorofil tabakası tarafından kullanılmasıyla oluşarak 2 molekül su içeriye girmekte ve 1 molekül su doğrudan oluşmaktadır.

CO2+2H2O <=> (CH2O) n+O2+H2O.

İlk oluşturulan denklemi altıyla çarptığımız takdirde çıkışta 6 karbonlu olarak karbonhidratı bulunan doğrudan glikozu almış oluruz.

6CO2+12H2O <=> C6H12O6+6O2+6H2O.

Diğer şekilde ise fotosentez denklemini normal olarak sadeleştirdiğimizde 12H2O tepkimeye girmiş olsa da sonuçta 6H20 oluştuğundan dolayı dışarıya çıkan net olarak 6H2O'dur.

6CO2+6H2O <=> C6H12O6+6O2
Fotosentez denkleminin sonucunda meydana gelen asıl serbest oksijenin gerçek kaynağı ise; CO2 değil H2O'dur. Bilim insanları ağır izotop deneyiyle doğru olarak bunu ispatladığından, oksijenin gerçek fotosentezdeki sudan oluştuğunu kesin ve net olarak bulmuşlardır. Karbondioksit yapısındaki oksijende, C6H12O6'dan dolayısıyla yani üretilen besin yapısına doğrudan katılır.

" } ] }