{ "title": "Bitkilerin Fotosentez Yapması", "image": "https://www.fotosentez.gen.tr/images/Bitkilerin-Fotosentez-Yapmasi-32.jpg", "date": "19.01.2024 08:23:41", "author": "Barbaros Çarpınlıoğlu", "article": [ { "article": "
Bitkilerin fotosentez yapması; Yeşil bitkiler kimyasal enerji olarak güneş ışığını kullanır ve karbondioksit, su ve kompleks olmayan yapılı organik bileşikler ve inorganik olan bileşikler karmaşık yapı halde olan glikoz ve basit yapılı oksijene dönüştürmesi olayına denir. Bundan dolayı bitkilerin çevresindeki selüloz ve çevreli hücrede kloroplast isimli organellerde gerçekleşir. Bitkilerin fotosentez yapması bitkinin yeşil yapraklı bölümünde olan bitki hücresinin kloroplastın klorofil yapısı bölümünde oluşur. Genel olarak yeşil yapraklı herhangi ağaç ya da bitkiler fotosentez yaparlar.

Bitkilerin fotosentez yapması; xCO2+2xH2O + ışık enerjisi,---->(CH2O) x+xO2+xH2O fotosentezin formülüdür. Ama, kolay bir işlem değildir.

Işıklı ve karanlık evre olarak iki farklı evrede incelenir. Bunlar

Işık evresi; Granalar, klorofilce zengin ve yeşil renk taneciklerdir. Klorofil molekülleri (Granalar), güneş ile ulaşan ışığı emerler ve hareketlenirler. Elektron kaybederek elektronu alan haline geçer. Klorofiller, emdikleri enerjileri ve diğer molekülleri iletmeye başlayarak katalizör oluşur.

Meydana gelen kimyasal enerji su yardımı ile parçalanarak serbest biçimde olan oksijen ortaya çıkar. Suyu parçalama ile meydana gelen hidrojen iyonları, hidrojeni taşıyan koenzim olan NADP tutar. Hidrojen molekülünün tutunması ile meydana NADPH2 molekülü gelir. Klorofillerden ayrılan elektronlar elektron taşınması ile ayrılır ve meydana çıkan enerji NADPH2 molekülünde depolanırlar.

Karanlık evre; bu evrede ise ışığa gerek yoktur. Proteinin mevcut yapısı olan stromalarda bu olay meydana gelir. CO2'nin hidrojenle birleşmesi organik besinleri meydana getirtir. CO2 difosfat ile sentezler. Bir dizi sentezden sonra glikoz meydana gelir.

Bitkilerin fotosentez yapması ışık enerjisini kullanıp organik bileşenleri yani besinleri yapan bakterilere fotosentetik bakteri denir. Bu organizmalar, fotosentez pigmentlerini, klorofile benzeyen ve ismi bakterio klorofildir. Bu pigmentler ışık enerjisini kimyasal enerjiye çevirirler.

Işık ile karbondioksit oranları fotosentezle beraber etkilerini farklı farklı birbirlerine benzeterek beraber ortamlarda ikisi de beraber artarsa fotosentez ile meydana gelecek ürünler daha öncekilerden daha fazla olur. Işık şiddeti ile farklı dalga boylarında ışıkların da etkisi daha farklıdır. Bunun için klorofildeki bütün renkler (Farklı dalga boylarındaki ışıkları) eş miktarda ememez. Mesela, klorofil çok fazla miktarda ışığı yansıtır ve en az yeşil ışığı emer. Meydana gelen klorofilleri taşıyan bitki dokuları yeşil görünmesi sebebi de budur. Klorofil, en çok kırmızı, mor ışığı emdiği için en çok enerjiyi bu frekansta almış olur. Bundan dolayı fotosentez reaksiyonu kırmızı ve mor ışıklarda daha fazla oluşur. Fotosentez'in hızlarını değiştiren bir başka sebepte, bulunan ortamın sıcaklığıdır. Sıcaklık arttıkça fotosentez de hızlanır. 40 derecede en fazla fotosentez gerçekleşir. 50 dereceden fazla ısılarda fotosentez hızı yavaşlamaya başlar ve en son durur. Ortam sıcaklığının fotosentezin hızını etkileme sebebi ise fotosentezde enzimler çalışamaz hale gelmesidir. Bitkilerin fotosentez yapmaları birçok farklı tepkimelerden karışık bir şekilde birbirini takip etmesidir.

" } ] }