{ "title": "Bitkilerde Fotosentez", "image": "https://www.fotosentez.gen.tr/images/bitkilerde-fotosentez.jpg", "date": "21.01.2024 07:56:57", "author": "Tuba Asena", "article": [ { "article": "Bitkilerde Fotosentez: Fotosentez bitkilerin bir nevi solunum yoludur. Yeşil yapraklı veya canlı çiçekler fotosentez yapabilir. Fotosentez için önemli olan tek şet ışıktır. Işığın olmadığı bir ortam da bitki fotosentez yapamaz. Yeşil yapraklı bitkilerin güneş ışığı veya başka ışık ile organik madde oluşturmasını sağlayan kimyasal bir olaydır. Kimyasal olay denilmesinin sebebi ise bitki fotosentez yaptıktan sonra eski haline tekrardan gelmez ve tamamen başka bir durumun içerisine girer ondan dolayı da kimyasal bir olaydır. Bitki veya çiçek kloroplast açısında zengindir.

Bir bitki fotosentez yaptıktan sonra glikoz, su ve oksijen ortaya çıkar. Bitkiler gece fotosentez yapamazlar. Fotosentez yapan bir bitki aynı zamanda yaptığı ortama da oksijen verdiği için çok faydalıdır. Fotosentezden sonra oluşan besin depolanır. Birçok madde fotosentez ile tepkimeye girebilir. Tepkime kimyasal bir olay olduğu için bitkinin yapısı tamamen değişir. Işığın boyutu ve ısısı ne kadar çok olursa fotosentez hızı da o kadar hızlı olur. Çünkü ışıktan dolayı yapılan bir olay olduğu için güneş ışığında daha çabuk fotosentez yapılır.

Bitkiler gündüz ışık yardımı ile fotosentez yapıp oksijen dağıttığı gibi gecede karbondioksit yapıp dağıtır. O yüzden gece yatılan yere yakın canlı çiçek konulması önerilmez. Klorofilin ışık enerjisini soğurması fotosentezin en önemli bölümüdür. Işık enerji azaldıkça klorofilin molekülleri birbirinden ayrılır ve başka maddeye tutunmaya çalışırlar. Elektronlarını kaybeden bir klorofil ise yeniden klorofil arayışına girer. Klorofilden ayrılan yüksek enerjili moleküller ara bileşenler ile birleşerek yeni klorofile dönüşürken ATP sentezler. Bitkilerin besin yapma bölümünde en önemlisi fotosentezdir. Bir bitki fotosentez yapmadığı sürece besin depolayamaz. Her bitki fotosentez olayını gerçekleştirir. Bazı bitkiler kemosentez yaparlar fakat bu bitkilerin besin değeri azdır ve bitki için iyi bir ortam hazırlamaz.
" } ] }