{ "title": "Algler Fotosentez Yapar Mı", "image": "https://www.fotosentez.gen.tr/images/Algler-Fotosentez-Yapar-Mi-99.jpg", "date": "19.01.2024 07:00:52", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Algler Fotosentez Yapar Mı, Fotosentez; ya da Işıl bileşim, klorofil (Kloroplastlarda) taşıyan canlılarda ışık enerjisi kullanılarak organik bileşiklerin üretilmesi olayı. Bu yolla besin üreten canlıların tümüne foto sentetik canlı varlık (Organizma) denir ve bunların büyük bir çoğunluğunu planktonlar ve bitkiler oluşturur.

Algler; Oksijen sağlayan mucizevi tek hücreliler. Algler ince ve katı bir hücre zarına ve karmaşık bir çekirdeğe sahiptirler. Bazı canlılar içlerinde halkalar bulunan pigmentlere sahiptirler. Bu halkanın özelliği etrafındaki elektronların serbestçe hareket edebiliyor olmasıdır. Klorofil, fotosentezin ışık reaksiyonlarını gerçekleştiren özel bir zarla korunmuştur. İşte bu nedenle söz konusu halka kolaylıkla elektron kazanabilir ya da kaybedebilir. Dolayısıyla bu halka etrafındaki ışığı ve enerjiyi hemen yakalayabilir. Yeryüzüne gelen güneş ışığı da bu pigmentin kendisine çekebildiği enerjilerden biridir. Güneşin enerjisini yakalayan ve kendi bünyesine alabilen bu pigmente klorofil deriz. Şayet bir canlı klorofile sahipse, bu canlı fotosentez yapabilir. Tek hücreli bedenlerindeki kimyasallar sayesinde fotosentez gibi karmaşık bir işlemi gerçekleştirirler. Bu canlılar, klorofilden yoksundurlar. Bu işlem, laboratuvar ortamında da yapay olarak gerçekleştirilemez. Klorofilde meydana gelen işlemler ve özel bir renk veren kimyasal maddeye (Pigment) sahip olduğu mekanizma son derece karmaşıktır. Bilimadamları tarafından henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Yeryüzünde yeşil bitkilerin dışında, sadece daha önce değindiğimiz foto sentetik bakteri ve aşağıda inceleyeceğimiz algler fotosentez yapabilirler.

Algler Görevi; bu mikroskopla görülebilecek kadar küçük olan canlılar, fotosentez işlemi ile kendi enerjilerini karşılarken dünyanın da de büyük bir gereksinimine cevap verirler. %30 oranında karbondioksit gazını içlerine alır ve gezegenin neredeyse %70`lik oksijenini karşılarlar. Sadece fotosentez yapabilecekleri bir sistem değil, bedenlerine aldıkları güneş ışığını vücutlarının ışık göremeyen kısımlarına taşımalarını sağlayan özel bölmelere ve mekanizmalara da sahiptirler. Bu mikroskobik canlıların insanlardaki gibi bir beyni yoktur, insanlar gibi düşünemez ve akıl kullanamazlar. Bedenleri ancak mikroskop altında görülebilen tek veya bir araya gelmiş birkaç hücreden meydana gelmektedirler. Fakat bünyelerinde yaratılmış olan mikro bir fabrika ile çevreyle ilgili sistemin oksijen ve besin gibi en önemli gereksinimlerini karşılarlar.

Yapısı; Algler genelde sığ sularda yaygın olarak bulunan varlıklardır ve sıcak su kaynaklarından buz ve kar yüzeylerine kadar güneş ışığı gören her su yüzeyinde yaşayabilmektedirler. Alg hücresi, renkli ve renksiz kısım olarak iki bölümden oluşmaktadırlar. Renksiz kısımda DNA ve bazı alglerde çekirdek bulunurken, bu bölümü çevreleyen renkli kısımda RNA ve renk veren çeşitli pigmentler bulunur.

Özel Alg Grupları; İçerdikleri pigment türü, hücre duvarları ve hareketliliklerine göre birbirlerinden ayrılmaktadırlar Algler, klorofil içeren mavi-yeşil ya da yeşil renkte veya kırmızı ve kahverengi olabilmektedirler. Kırmızı ve kahverengi olanlar yalnızca klorofil içermez, ayrıca yeşil rengi gizleyen karoten gibi pigmentleri de içerirler. Algler katı ve ince bir hücre zarına sahiptirler. Bazıları ise flagella adı verilen tüycüklerle hareket ederler. Hücrenin içinde karmaşık bir çekirdek bulunmaktadır. Klorofil ise fotosentezin ışık reaksiyonlarını gerçekleştiren özel bir zar ile çevrilmiştir. Daha doğrusu özel olan zar ile korunmuş durumdadır.

Algler Fotosentez Yapar mı dışında alglerin gerçekleştirdiği diğer önemli işlerden bir tanesi de içinde bulundukları suyun organik maddelerini büyük miktarda artırmalarıdır. Dolayısıyla alglerin bulunduğu sular son derece verimli ve diğer canlıların yaşaması için oldukça elverişli haldedir.
" } ] }